A Game of Thrones  - George R.R. Martin Iskreno, kada sam tek počela čitati, mislila sam da sigurno neću završiti do kraja - toliko likova i opisa porodičnih stabala, cijela taj epski kulturološki kod. Ali, onda odjednom sam uhvatila samu sebe kako čekam da vidim šta će biti dalje.

oni koji od priče očekuju zaplete vezane prvenstveno oko ljubavnih trouglova od čijeg razrješenja ovisi sudbina cijelog svijeta i slično - možete slobodno ostaviti ovu knjigu gdje ste je našli. Igre prijestolja je roman koji po svim svojim tematskim, idejnim i stilskim odrednicama prati tradiciju epova, što znači da imate junake - one za koje navijate i one "druge",kodeks časti, borbu dobra i zla, politička pitanja, kraljeve i vazale, dame i kurve, te nezaobilazno ratovanje do besvijesti.

Nisam veliki fan epova zbog njihove izrazite ideološke podloge, ali ovaj roman u sebi ima neke pozitivne odlike hibridnog žanra kojem pripada - epske fantastike. I dalje su tu junaci, kodeks časti i ratovanje, ali likovi su obični ljudi sa nedostacima i slabostima kao i svi drugi, niko nije apsolutno dobar niti zao, a svi njihovi postupci su "objašnjeni".