Nightshade: Book 1 - Andrea Cremer Zanimljiva knjiga! Malo (ali vrlo malo - po nekom dubinskom konceptu) podsjeti na serijal Morganville Vampires - zatvoreno društvo, stroga pravila, jedna grupa upravlja drugom, puno tajni,outsider koji podriva temelje društva i glavni ženski lik sa čvrstim principima.

U početku sam malo bila zbunjena oko toga šta koja grupa predstavlja, ali Andrea Cremer prilično vješto vodi priču tjerajući vas da čitate dalje, a pri tome ne otkrivajući vam sve svoje tajne već u prvoj knjizi. Većina pisaca ovog žanra se "istroši" u prvom dijelu serijala, pa kasnije radnja nekako ide u krug.

I ljubavni trokut u ovoj priči je malo logičniji. Calla nije praznoglava tinejdžerica koja ne može da se odupre svojim hormonima i višim silama koje je tjeraju da se ponaša kao... Mislim da znate šta želim reći. Njen odnos sa Renom je objašnjen na vrlo logičan način (u ovoj knjizi čopor je zaista čopor, i iako povremeno izgledaju kao ljudi, obrasci ponašanja u njihovoj maloj zajednici je isti kao vučjem čoporu - alfe, dominacija i podjela uloga). Ona nije zaljubljena u njega, ali njen vučji instinkt joj govori da je to alfa mužjak i da treba biti s njim. Međutim, Calla nije svedena na taj nivo. Njen "ljudski dio" je ipak jači, pa ona razumije zašto je privlači Ren, te da je ono što osjeća prema Shayu "stvarno".

Prvi dio ovog serijala zaslužuje pet zjezdica. Samo se nadam da će i ostali nastavci ostati na ovom nivou.